Słodkości ciąg dalszy! Oto najlepszy orzechowiec jaki znam - przepis mojej mamy :)
Składniki:
1. Ciasto-
60 dag mąki
40 dag masła lub margaryny
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2. Masa orzechowa-
25 dag orzechów włoskich
25 dag masła
20 dag cukru pudru
szklanka gorącego mleka
duży słoik musu jabłkowego
polewa czekoladowa - ciemna
Przygotowanie:
1. Ciasto-
Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec na osobnych blachach.
Ugotować mus jabłkowy.
Orzechy zemleć i sparzyć z mlekiem. Osobno zmiksować cukier puder z masłem i połączyć z orzechami i mlekiem.
Polewę czekoladową rozgrzać we wrzątku.
Na blaszy układać kolejno ciasto, mus jabłkowy, ponownie ciasto, masę orzechową. Na koniec placek oblać polewą i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz