sobota, 16 listopada 2013

Orzechowiec - Niebo

Słodkości ciąg dalszy! Oto najlepszy orzechowiec jaki znam - przepis mojej mamy :)

Składniki:

1. Ciasto-

60 dag mąki
40 dag masła lub margaryny
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2. Masa orzechowa-

25 dag orzechów włoskich
25 dag masła
20 dag cukru pudru
szklanka gorącego mleka

duży słoik musu jabłkowego

polewa czekoladowa - ciemna

Przygotowanie:

1. Ciasto-

Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec na osobnych blachach.

Ugotować mus jabłkowy.

Orzechy zemleć i sparzyć z mlekiem. Osobno zmiksować cukier puder z masłem i połączyć z orzechami i mlekiem.

Polewę czekoladową rozgrzać we wrzątku.

Na blaszy układać kolejno ciasto, mus jabłkowy, ponownie ciasto, masę orzechową. Na koniec placek oblać polewą i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz